טיפול תוך צפקי בתרסיס המכיל תרופות מאלחשות, דוגמת לידוקאין, במהלך ניתוחים בטניים מפחית כאב בתר ניתוחי ומחיש חזרה לתפקוד של החולים המנותחים. כך למשל, בעבודה שפורסמה ב 2012 חולים אשר עברו כריתת כיס מרה לפרוסקופית שבמהלכה רוסס בחלל הצפק נוזל המכיל לידוקואין או בופיווקאין דיווחו על שיפור מובהק ברמת הכאב הבתר הניתוחי. לאור ההצלחה חוקרים מהמחלקה לרפואת נשים המסונפת לאוניברסיטת לויולה, שיקאגו, ביקשו לבחון את השפעת הטיפול בתרסיס רופיוקאין (ropivacaine) תוך צפקי במהלך ניתוחים לפרוסקופיים גניקולוגיים על עוצמה ומשך הכאב לאחר ניתוח. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת JMIG.
עוד בעניין דומה
למחקר מבוקר אקראי וכפול סמיות שנערך במרכז רפואי שלישוני יחיד גוייסו 55 נשים שעמדו לעבור ניתוח גניקולוגי לפרוסקופי, עם וללא סיוע רובוטי. החולות הוקצו אקראית לשתי קבוצות – בקבוצת ההתערבות בה נכללו 25 חולות בוצע טיפול בתרסיס רופיוקאין (2 מ"ג לק"ג) תוך צפקי מיד לאחר ניפוח הצפק (יצירת פנאומופריטונאום), הטיפול בקבוצת הביקורת (30 חולות) היה זהה אך התרסיס הכיל סליין בלבד. מאפייני רקע של החולות היו דומים בשתי הקבוצות. תוצאת המחקר העיקרית הוגדרה כרמת הכאב המדווחת על פי אומדן חזותי VAS ושימוש במשככי כאבים ביחידות מורפין, שעתיים, 4, 8 ו 12 שעות לאחר הניתוח.
מניתוח התוצאות עולה כי ציוני ה VAS היו גבוהים יותר בקבוצת הביקורת בכל נקודות הזמן, ברם הפערים לא היו מובהקים סטטיסטית, השימוש הבתר ניתוחי במשככים נרקוטיים היה דומה בשתי זרועות המחקר.
לסיכום, מהמחקר עולה כי בניגוד לכירורגיה כללית השימוש בתרסיס המכיל נגזרות של לידוקאין בפעולות גניקולוגיות זעיר פולשניות אינו מפחית או מקצר את הכאב הבתר ניתוחי באופן מובהק. יתכן, אך לא מוכח בשלב זה, כי במדגם גדול יותר הפערים היו עוברים את סף המובהקות.
מקור:
Surgical Pain Control With Ropivacaine by Atomized Delivery (Spray): A Randomized Controlled Trial Collins, Gretchen G. et al. Journal of Minimally Invasive Gynecology ,Volume 23 ,Issue 1 ,40-45
ערך: ד"ר צבי שליטנר