מחקרים 31.01.2016

תזונה וסכרת: תפוחי אדמה מעלים סיכון לסכרת בהריון

במחקר שהצליב בין אכילה של תפוחי אדמה לפני הריון לבין הארעות סכרת הריונית נמצא כי מנה אחת של ת"א בשבוע מעלה סיכון לסכרת ב 20% וחמש מנות ביותר מ 50%

על פי סקרי תזונה בארה"ב כשליש מנשים בגיל הפוריות אוכלות תפוחי אדמה מדי יום. בהתחשב באינדקס הגליקמי הגבוה של תפוחי אדמה (קרוב ל 70) העומד בשורה אחת עם פירות וגבוה פי שניים ויותר ממרבית הירקות, אין זה מפתיע שצריכה יתרה של תפוחי אדמה נקשרה לתנגודת לאינסולין, אי סבילות לגלוקוז וסיכון מוגבר לסכרת סוג 2. חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד ערכו מחקר שבדק את הקשר בין צריכת תפוחי אדמה על ידי נשים בתקופה שלפני הריון והסיכון להתפתחות סכרת הריונית. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ.

עוקבת המחקר כללה 15,632 נשים שהשתתפו בסקר הבריאות של האחיות 2 - (Nurses’ Health Study II (1991-2001. הנשים לא סבלו מסכרת הריונית או מחלות כרוניות כלשהן בתחילת המעקב. מידע אודות צריכת תפוחי אדמה ומזונות אחרים עודכן כל 4 שנים על סמך דיווח עצמי. אבחון ראשון של סכרת הריונות תועד גם הוא על סמך דיווח עצמי של הנשים תוך אימות מוקדם ברשם הרפואי.
במהלך עשר שנות מעקב אובחנו 854 מקרים של סכרת הריונית מקרב 21,693 הריונות יחיד. לאחר תקנון לגיל, מספר ילדים, משתנים תזונתיים ומשתנים דמוגרפיים זוהה קשר מובהק בין הרגלי הצריכה של תפוחי אדמה לפני ההריון לסכרת הריונית.
בהשוואה לנשים שאכלו פחות ממנת תפוחי אדמה אחת בשבוע נשים שאכלו מנה, שתיים עד ארבע מנות, או 5 מנות ויותר של תפוחי אדמה בשבוע היו בסיכון מוגבר לפתח סכרת הריונית ב 21%, 34% ו 62%, בהתאמה (P<0.001 למגמה). לאחר תקנון לאינדקס מסת הגוף הסיכונים התמתנו מעט אך נותרו מובהקים – 20%, 27% ו 50% בהתאמה, P=0.006 למגמה.
המרה של שתי מנות בשבוע של תפוחי אדמה במנות של ירקות אחרים, קטניות או דגנים מלאים הביאה לירידה מובהקת של 9-12% בסיכון לסכרת הריונית.

החוקרים מסכמים כי צריכה של תפוחי אדמה בפרט, וככל הנראה מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה בכלל, מעלה את הסיכון לסכרת הריונות. מבחינה פיזיולוגית הממצאים אינם מפתיעים שכן צפוי כי נשים המועדות לפתח סכרת תתקשנה להתמודד עם עומס גליקמי משמעותי, ביחוד במהלך הריון. החוקרים מציינים שתי מגבלות מתודולוגיות מרכזיות במחקרם – אומדני התזונה כמו גם הדיוק האבחוני של סכרת וחומרתה לא היו מתוקפים ויותר מ 90% מהנשים במחקר היו ממוצא אירופאי.

מקור:

Bao Wei, Tobias Deirdre K, Hu Frank B, ChavarroJorge E, Zhang Cuilin. Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study BMJ 2016; 352:h6898

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  הריון,  אינדקס גליקמי,  תפוחי אדמה,  סוכרת,  סוכרת הריון
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו