מרבית הגלולות המשולבות למניעת הריון כוללות שבוע נטול הורמונים בכל מחזור בן 28 ימי טיפול. דר אנדרו לונדון ודר ג'פרי ג'נסן מהמרכז לבריאות מינית במרילנד סקרו את הספרות העדכנית בנושא בנסיון לבחון את ההשפעה של ה"שבוע החופשי" על הדיכוי השחלתי ועל הסיכון להריונות בלתי מתוכננים. בנוסף בדקו החוקרים את ההשלכות הקליניות של טיפול רציף, או כמעט רציף, בגלולות למניעת הריון. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת International Journal of Gynecology and Obstetrics.
עוד בעניין דומה
החוקרים סקרו את ספריית PUBMED וליקטו מחקרים קליניים שפורסמו באנגלית בין ינואר 1980 לאפריל 2015 ועסקו במשמעויות הפיזיולוגיות של "השבוע החופשי" או בשינוים באורח הטיפול בגלולות למניעת הריון (נטילה רציפה, קיצור פרק הזמן נטול ההורמונים או מתן אסטרדיול במינון נמוך כחלופה ל"שבוע החופשי").
מ 319 מאמרים שעלו בסקירה הראשונית 161 נכללו במחקר. ניתוח התוצאות מלמד כי הדיכוי השחלתי ב "שבוע החופשי" הוא תת מיטבי, ככלל, ובמהלכו מתפתחים מרבית הזקיקים הדומיננטיים. מנגד, במשטרי טיפול בהם פרק הזמן נטול ההורמונים קוצר או בוטל, או משטרים בהם ניתנו גלולות המכילות מינון נמוך של אתיניל אסטרדיול ethinyl estradiol ב"שבוע החופש", הדיכוי השחלתי היה יעיל ועקבי.
החוקרים מסכמים כי משטרי טיפול בגלולות למניעת הריון ללא שבוע של הפוגה בכל מחזור גורמים לדיכוי שחלתי יעיל יותר, ועל כן מספקים הגנה טובה יותר מפני הריונות בלתי מתוכננים. אפשרות ביניים שעלתה מהסקירה היא שימוש במינון מקטי של אתיניל אסטרדיול בשבוע ההפוגה, אפשרות זו דורשת תמיכה מחקרית נוספת, בעיקר בהבט של סבילות לטיפול. לצד הדברים, יש לזכור שגם להפוגה ההורמונלית החודשית יש משמעויות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות לא מבוטלות.
מקור:
Rationale for eliminating the hormone-free interval in modern oral contraceptives
London, Andrew et al. International Journal of Gynecology and Obstetrics
ערך: ד"ר צבי שליטנר