מחקרים 18.05.2016

הקשר בין צריכה של ממתיקים מלאכותיים בהריון והשמנה של תינוקות

במחקר קנדי צריכה של משקאות ממותקים בתחליפי סוכר בהריון נקשרה לסיכון כפול לעודף משקל של התינוקות בגיל שנה, משקאות ממותקים בסוכר לא הציגו קשר דומה

במחקרים בבעלי חיים צריכה של ממתיקים מלאכותיים בהריון נקשרה לעליה במשקלם של העוברים והילודים, אולם הקשר טרם נבדק בבני אדם. חוקרים ממספר מרכזים רפואיים אקדמיים בקנדה ביקשו למלא את החסר וערכו סקירה רטרוספקטיבית שהתמקדה בקשר בין שתיה של משקאות ממותקים בתחליפי סוכר בהריון ואינדקס מסת הגוף של התינוקות. ממצאי החוקרים פורסמו לאחרונה בכתב העת JAMA PEDIATRICS.

החוקרים ניתחו נתונים של המחקר האורכי Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) Study שעקב אחר 3,033 זוגות אם -ילוד בריאים בין השנים 2009-2012. הנשים מילאו שאלוני תזונה במהלך הריונן ואינדקס מסת הגוף של התינוקות נמדד בהגיעם לגיל שנה (2,686 תינוקות נותרו במעקב, 89%).

גילן הממוצע של 3,033 הנשים הנחקרות עמד על 32.4 שנים (סטיית תקן 4.7 שנים) ואינדקס מסת הגוף הממוצע היה 24.8 ק"ג/מ"ר. ציון Z ממוצע של אינדקס מסת הגוף (BMI z score) של התינוקות בגיל שנה היה 0.19 (ערך תואם אחוזון משקל) ו 5.1% מהתינוקות היו שמנמנים לגילם. יותר מרבע מהנשים צרכו משקאות ממותקים בתחליפי סוכר (29.5%) במהלך ההריון, בהן 5.1% מהנשים שתו את המשקאות מדי יום. צריכה יומית של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים, לעומת המנעות מוחלטת מהם, נקשרה לעליה של 0.20 יחידות בציון Z של אינדקס מסת הגוף של התינוקות (95% רווח בר סמך מתוקנן 0.02-0.38) וכן להכפלה של הסיכון לעודף משקל בגיל שנה (יחס סיכויים מתוקנן 2.19, 95% רווח בר סמך 1.23-3.88). ניתוח סטטיסטי קובע כי הקשר אינו מוסבר על ידי ה BMI של האם, דפוסי התזונה של האם, צריכה קלורית ממוצעת או גורמי סיכון מוכרים אחרים להשמנה. מעניין כי בין צריכה של משקאות ממותקים בסוכר לבין ה BMI של התינוקות לא נצפה קשר דומה.

החוקרים מסכמים כי קיים קשר בין צריכה של ממתיקים מלאכותיים במהלך הריון לעליה במשקל של התינוקות בגיל שנה. מדובר בנתוני חתך שלאו דווקא מלמדים על מגמות אך היות וצריכה של ממתיקים מלאכותיים נתפסת כבריאה ומרזה יותר מצריכת סוכר חשוב לידע את הנשים ההרות שתחליפי הסוכר עלולים לגרום להשמנה, לא פחות ויתכן אף יותר מהסוכר.

מקור:

Azad MB, Sharma AK, de Souza RJ, et al. Association Between Artificially Sweetened Beverage Consumption During Pregnancy and Infant Body Mass Index. JAMA Pediatr.Published online May 09, 2016. doi:10.1001/jamapediatrics.2016.0301.

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  סוכר,  תחליפי סוכר,  ממתיקים מלאכותיים,  השמנה,  הריון
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו