הריונות בלתי רצויים או בלתי מתוכננים הם תופעה עולמית רחבת היקף המודגשת במיוחד בקרב נערות מתבגרות ונשים צעירות. תוך הנחה שבחלק מהמקרים שורש הבעיה הוא בשימוש לא נכון או לא מוקפד באמצעי המניעה הקיימים חוקרים מנורבגיה בדקו את שכיחות השימוש באמצעי מניעה, לסוגיהם, בעת הכניסה להריון בקרב נשים שביקשו להפסיק את הריונן בשלבים מוקדמים. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Contraception.
עוד בעניין דומה
במחקר נסקרו גליונות רפואיים של כל הנשים שביקשו לעבור הפסקת הריון בנורבגיה בין השנים 2007-2011 (80,346 נשים). באמצעות רגרסיה לוגיסטית החוקרים העריכו את יחסי הסיכויים לשימוש באמצעי מניעה כלשהם תוך תקנון הקשר לגיל הנשים, מספר לידות קודמות, מספר הפלות או הפסקות הריון קודמות, ססטוס זוגי, תעסוקה ורמת ההשכלה.
מניתוח הנתונים עולה כי בתקופה הנחקרת 36.5% מהנשים שביקשו לעבור הפסקת הריון השתמשו באמצעי מניעה בזמן הכניסה להריון (293,051/80,346). 16.6% מהנשים דיווחו על שימוש בגלולות משולבות, 11.5% בטחו בקונדום, 1.1% השתמשו באמצעי מניעה הפיכים ארוכי טווח (1.0% התקנים תוך רחמיים). 38.9% מהנשים בגילאי 20-24 השתמשו באמצעי מניעה כלשהו בזמן הכניסה להריון, לעומת 29.9% מהנשים בגילאי 40-44 (יחס סיכויים מתוקנן 0.55, 95% רווח בר סמך 0.51-0.60). לידות קודמות, הפסקות הריון קודמות ורמת השכלה גבוהה נקשרו לשימוש רווח יותר באמצעי מניעה.
לסיכום, כשליש מהנשים שביקשו לעבור הפסקת הריון בנורבגיה בשנים האחרונות השתמשו באמצעי מניעה בעת כניסתן להריון. החוקרים מדגישים שהמודעות לאמצעי מניעה בקרב נשים צעירות הייתה גבוהה יותר אך היעילות של הטיפול או הדבקות בו ככל הנראה לקו בחסר. רק אחוז בודד מהנשים במדגם שמו את מבטחן באמצעי מניעה ארוכי טווח, הנחשבים לבטוחים ויעילים מכל השיטות ההפיכות למניעת הריון.
מקור:
Use of contraception among women who request first trimester pregnancy termination in Norway Strøm-Roum, Ellen Marie et al. Contraception
ערך: ד"ר צבי שליטנר