מחקרים 20.10.2016

דיקור סיני למניעת כאב ראש מתחי (Tension headache)

תוצאות הסקירה האחרונה של ארגון קוקריין בנוגע ליעילותו של הדיקור הסיני בטיפול לכאב ראש מתחי (tension headache) מציעות כי מדובר בטיפול אפקטיבי ובטוח למדי

טיפול באמצעות דיקור (אילוסטרציה)
טיפול באמצעות דיקור (אילוסטרציה)

מטופלים הסובלים מכאבי ראש על רקע מתח לוקים בכאב מתון לרוב כדו צדדי, המורגש כלחץ או מתח, ושאינו מחמיר בפעילות שגרתית. המטופל אינו סובל מבחילה אך כן מפוטופוביה או פונופוביה. כאב ראש מתחי תדיר (frequent tension type headache) מאופיין כמתרחש בין 2 ל 15 ימים בחודש. כאשר מדובר ביותר מ 15 ימים בחודש מדובר במצב כרוני.

נהוג לבלבל בין כאב ראש מתחי לבין המיגרנה, המאופיינת בהתקפי כאב חזקים, לרוב חד-צדדיים, אולם, כאבי ראש מתחיים מהווים מטרד בעל סדר גודל עולמי רחב בהרבה. מנתונים אפידמיולוגיים של IHS (international Headache Society) עולה כי כ 30%-78% מאוכלוסיית העולם הכללית חוותה לפחות פעם אחת כאב ראש מתחי.

הטיפול הפרמקולוגי הקיים מציע משככי כאבים או NSAIDS (non-steroid anti-inflammatory drugs) במידה ומדובר באירועי כאב של עד 10 ימים בחודש, ואילו עבור מצב כרוני ההמלצה היא תרופות אנטי דיכאוניות כמו Amitriptyline.

טיפולי הרגעה או ביופידבק נמצאו יעילים כטיפול משלים או כתחלופה לטיפול התרופתי, ועם זאת, הצורך בכלים נוספים בעלי הענות גבוהה יותר ותופעות לוואי קלות יותר עדיין קיים.

בשנה האחרונה ארגון קוקריין עדכן את סקירתו הקודמת משנת 2009 בנוגע ליעילות הדיקור הסיני כטיפול מנע לכאבי ראש על רקע מתח (tension headache).

בסקירה המעודכנת החוקרים עסקו בשאלה האם הטיפול בדיקור יעיל יותר מאשר טיפול תרופתי פרופילקטי, מטיפול שמרני או מטיפול בדיקור מדומה (sham acupuncture).

בסקירה זו נכללו 12 מחקרים, בסדרי גודל שונים שכללו סך של 2,349 משתתפים. המחקרים נחלקו ל4 קבוצות:

בקבוצה הראשונה נבדקו מחקרים שעסקו בהשוואת טיפולי דיקור אל מול אי קבלת טיפול או טיפול בכאב ראש  אקוטי

המחקרים, בעלי גודל דגימה של 1,265 ושל 207 משתתפים, השוו בין קבוצה שקיבלה טיפולי דיקו­ר לבין קבוצה שקיבלה טיפול אקוטי לכאבי הראש או לבין אי קבלת טיפול. תוצאותיהם הציגו הבדלים ניכרים בהפחתת תדירויות כאבי הראש בין הקבוצות שקיבלו דיקור לבין קבוצות הביקורת. במחקר אחד 48% ממקבלי הדיקור נהנו מהפחתה של מעל 50% בתדירות כאבי הראש לעומת 19% בקבוצת הביקורת, ובשני 45% לעומת 4%. איכות המחקרים הייתה גבוהה על אף העדר סמיות (כנראה עקב סיכוני הטיה נמוכים).

קבוצת המחקרים השניה השוותה בין טיפולי דיקור אל מול שימוש בדיקור מדומה

הדיקור המדומה התבצע ב 4 מהמחקרים על ידי החדרת מחטים בנקודות שאינן נקודות דיקור, ובשלושה הנותרים על ידי שימוש במחטים שאינן חודרות את העור.
במחקרים אלה משתתפים שקיבלו דיקור אמיתי כ 51% נהנו מהפחתה של לפחות 50% בתדירות כאבי הראש לעומת 43% מקבוצת הביקורת שנהנו מהפחתה זו. השפעת הטיפול נמשכה בשתי הקבוצות כ 3 חודשים לפחות לאחר תחילת הטיפול. ציון איכות מחקרים אלה הייתה בינונית עד גבוהה.

בקבוצת המחקרים השלישית התבצעה השוואה בין טיפולי דיקור לטיפולים שאינם פרמקולוגים אחרים

כאשר יעילות הדיקור נבדקה אל מול טיפולים לא פרמקולוגים אחרים כמו פיזיותרפי, עיסוי או תרגילי התעמלות, לא נמצאה יעילותו לגבוהה יותר. אולם, החוקרים ציינו כי מחקרים אלה היו ישנים, חסרים בפרטים חשובים (כגון אחוזי נשירה, תדירות כאבי הראש וכו') ובעלי סיכוני הטיה גבוהים ולכן לא ניתנים להסתמכות ממשית.

בשורה התחתונה - לאחר סיכום תוצאות המחקרים הסתמן כי סדרת טיפולי דיקור בת 6 מפגשים יכולה להועיל ולהיות אפקטיבית עבור מטופלים הסובלים מכאבי ראש תכופים על רקע מתח.

ערך: ארבל עמיר (Dip.C.M (IATCM, ETCMA

מקור:

LINDE, K.  et al. Acupuncture for the prevention of tension-type headache. Cochrane Database Syst Rev, v. 4, p. Cd007587,  2016. ISSN 1361-6137.

נושאים קשורים:  מחקרים,  דיקור,  דיקור סיני,  כאבי ראש,  אקופונקטורה,  מתח,  tension headache
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו