התקן תוך רחמי 20.11.2017

מתן זריקת לידוקאין לדופן צוואר הרחם והכאב הנלווה להתקנת התקן תוך רחמי

המחקר בדק את השפעתה של זריקת לידוקאין 1% לדופן צוואר הרחם על הכאב הנלווה להתקנת התקן תוך רחמי בהשוואה לטיפול דמה בנערות מתבגרות ובנשים צעירות

מחקר אקראי, רב-מרכזי, חד-סמיות ומבוקר על ידי טיפול דמה שנערך בנערות מתבגרות ובנשים צעירות בארה"ב מצא כי מתן לידוקאין 1% בזריקה לדופן צוואר הרחם הפחית באופן מובהק את הכאב הנלווה להתקנת התקן תוך רחמי בהשוואה לטיפול דמה.

התקן תוך-רחמי (IUD) הינו אחד מאמצעי המניעה היעילים והבטוחים ביותר, אולם אחת הסיבות לכך שישנן נשים שנמנעות מלהשתמש בו היא החשש מהכאב שנלווה להתקנתו ברחם. מטרת המחקר שלהלן הייתה להעריך את ההשפעה של זריקת לידוקאין 1% לדופן צוואר הרחם על הכאב הנלווה להתקנת התקן תוך רחמי בהשוואה לטיפול דמה בנערות מתבגרות ונשים צעירות.

המחקר היה מחקר אקראי, רב מרכזי, חד-סמיות ומבוקר על ידי טיפול דמה (sham-controlled) בנערות מתבגרות ונשים צעירות המתכננות להשתמש בהתקן תוך-רחמי של 13.5 מ"ג לבונורגסטרל (משווק בישראל תחת השם המסחרי Janess). המטופלות גויסו בשלוש מרפאות לתכנון משפחה בפילדלפיה, פנסילבניה. אוכלוסיית היעד במחקר הייתה נערות מתבגרות ונשים צעירות בגילאי 14-22 שמעולם לא ילדו, שאינן בהיריון ולא היו לאחרונה בהיריון, ודוברות אנגלית.

המשתתפות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה זריקה של 10 מ"ל לידוקאין 1% לדופן צוואר הרחם והקבוצה השנייה קיבלה טיפול מדומה. רק המטופלים היו סמויים לטיפול. התוצא העיקרי במחקר היה כאב לאחר התקנת ההתקן התוך-רחמי כפי שנמדד בסולם אנלוגי ויזואלי של 100 מ"מ. 43 מטופלים בכל קבוצה הוערכו באמצעות מבחן t דו-צדדי, תוך הנחה של הפרש של 20 מ"מ בציוני הסולם האנלוגי הוויזואלי, סטיית תקן של 28 מ"מ, α של 0.05 ו-90% עוצמה.

למחקר גויסו 95 משתתפות בין מרץ 2015 ליולי 2016, מתוכן 47 מטופלות בקבוצה שקיבלה לידוקאין ו-48 מטופלות בקבוצה שקיבלה טיפול דמה. כל המטופלות הנ"ל נכללו בניתוח התוצאות. 44% מהמטופלות היו לבנות, 36% היו שחורות, ל-65% היה ביטוח בריאות פרטי ו-79% מהמטופלות השתמשו בעבר באמצעי מניעה. הציון החציוני של הסולם האנלוגי הוויזואלי לאחר התקנת התקן תוך רחמי היה 30.0 (רווח בר-סמך 95%: 20.0-58.0) בקבוצה שקיבלה לידוקאין ו-71.5 (רווח בר-סמך 95%: 66.0-82.0) בקבוצה שקיבלה טיפול דמה (p < 0.001).

מסקנת החוקרים היתה שמתן זריקה של 10 מ"ל לידוקאין 1% לדופן צוואר הרחם מפחיתה את הכאב בעת התקנת התקן תוך רחמי בנערות מתבגרות ונשים צעירות, בהשוואה לטיפול דמה.

מקור:

Akers AY, Steinway C, Sonalkar S, et al. Reducing Pain During Intrauterine Device Insertion: A Randomized Controlled Trial in Adolescents and Young Women. Obstet Gynecol. 2017;130(4):795-802.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28885425

נושאים קשורים:  כאב,  לידוקאין,  אמצעי מניעה,  התקן תוך רחמי,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו