קבוצת גינקולוגים ישראלית בשיתוף פעולה בין בית החולים רמב"ם, אסותא אשדוד, אוניברסיטת בן גוריון בנגב והטכניון ערכו מטא-אנליזה להשוואת תוצאים פרינטליים של הריונות תאומים בין נשים הרות מעל גיל 35 שנים (גיל האם המתקדם) לעומת נשים הרות מתחת לגיל 35 שנים בעת הלידה. תוצאות המחקר פורסמו החודש בכתב העת Journal of maternal-fetal and neonatal medicine.
עוד בעניין דומה
הרופאים ביצעו חיפוש במאגרי מידע אלקטרוניים שכללו את Embase ,Medline Ovid Medline הרשם המרכזי של ניסויים מבוקרים של Cochrane ו-Web of Science. החיפוש כלל מאמרים עד מרץ 2018.
קריטריוני ההכללה היו הריונות תאומים; השוואה בין נשים הרות מעל גיל 35 שנים לעומת נשים מתחת ל-35 שנים בזמן הלידה ודיווח על תוצאות פרינטליות. סקירת מאמרים, דו"חות מקרה וסדרות מקרה לא נכללו.
ניתוח הנתונים בוצע באמצעות תוכנת ביקורת 5.3 של Cochrane. יחס הסיכויים המשולב לתוצאות דיכוטומיות או הפרש ממוצע לתוצאות מתמשכות חושבו באמצעות מודל השפעות אקראיות. איכות המאמרים שנכללו הוערכה באמצעות סולם ניוקאסל אוטווה (Newcastle-Ottawa Scale).
החיפוש הניב 1,622 פרסומים, מתוכם 25 נסקרו להתאמה לקריטריוני המטה-אנליזה. סך של 13 מחקרים עמדו בקריטריוני ההכללה הסופיים.
בהריונות תאומים, גיל האם המתקדם נמצא קשור עם היארעות נמוכה יותר של לידה מוקדמת לפני 37 שבועות של הריון (ORי0.89 [95% CIי0.83-0.95]) בהשוואה לנשים מתחת לגיל 35 בזמן הלידה.
סוכרת הריונית (ORי1.57 [95% CIי1.24-1.98]) וניתוח קיסרי (ORי1.69 [95% CI 1.52-1.87]) היו גבוהים משמעותית בקרב נשים בקבוצת הגיל המתקדמת.
כל התוצאות האחרות שנמדדו, כגון לידה מוקדמת לפני ההיריון של 32 שבועות, הפרעות לחץ דם, משקל קטן עבור גיל ההריון, משקל לידה מתחת ל-2,500 או 1,500 גרם, צורך באשפוז בטיפול נמרץ של הילוד ומוות פרינטאלי היו דומים בין הקבוצות.
מטא-אנליזה זו מרמזת על כך שתוצאי הלידה של הריונות תאומים של אמהות בגיל מתקדם דומים לתוצאי הלידה בגיל שאינו מתקדם. ההבדלים הבולטים היחידים היו שיעורים גבוהים יותר של סוכרת הריונית וניתוחים קיסריים בקרב מבוגרות.
מקור: