קרצינומה פפילרית של בלוטת התריס היא סוג הסרטן השכיח ביותר בבלוטת התריס ואחראית על כ-89.4% מכל הקרצינומות של בלוטת התריס. לימפומה ע"ש הודג׳קין היא קבוצה הטרוגנית של מחלות נאופלסטיות המהוות כ-10% מכלל הלימפומות. עם זאת, שני הסרטנים הללו אינם חולקים אותם גורמי הסיכון להיארעותם.
עוד בעניין דומה
מחקרים דיווחו על קשר בין קרצינומה פפילרית של בלוטת התריס ולימפומה, בעיקר ע"ש הודג׳קין, אשר טופלו עם קרינה. עם זאת, למיטב ידיעתם של מחברי תיאור המקרה, פחות מעשרה מקרים הדגימו התייצגות סינכרונית של קרצינומה פפילרית של בלוטת התריס ולימפומה ע"ש הודג׳קין וכולם ללא היסטוריה של טיפול רדיותרפי.
במקרה שמובא בכתב העת Clinical Case Reports מתוארת אישה בת 49, ללא היסטוריה של חשיפה לקרינה בעברה, אשר אובחנה באופן מקרי עם לימפומה ע"ש הודג׳קין במהלך מעקב אחרי קרצינומה פפילרית של בלוטת התריס.
המטופלת עברה הסרה כוללת של בלוטת התריס יחד עם כריתת בלוטות לימפה צוואריות. בבדיקה היסטופתולוגית הודגמה קרצינומה פפילרית מסוג קלאסי והדיסקציה של בלוטות הלימפה אפשרה לאבחן לא רק את פיזור בלוטות גרורתי של הקרצינומה הפפילרית של בלוטת התריס אלא גם לימפומה ע"ש הודג׳קין. הגילוי של הלימפומה ע"ש הודג׳קין היה מקרי לחלוטין.
הגילוי הסינכרוני של גידולים במטופלים עם קרצינומה פפילרית בבלוטת התריס תואר בספרות, אך עם זאת, האבחנה של לימפומה ע"ש הודג׳קין דרך דיסקציה של בלוטות לימפה צוואריות בגין קרצינומה פפילרית של בלוטת התריס היא דבר נדיר אשר יכול להציב דילמות אבחנתיות וטיפוליות משמעותיות. נכון לתאריך פרסום המקרה, לא קיימת גישה מתוקננת בשל חוסר הניסיון. כמו כן, המנגנון המולקולרי של הקשר המתואר עדיין איננו מובן ויש להבהירו.
מקור:
Ben Thayer M. et al. Clinical Case Reports (2022). https://doi.org/10.1002/ccr3.6246