על אף העלייה בשכיחות סרטן שד במהלך הריון, מעט ידוע בדבר התוצאים קצרי הטווח של ניתוחי סרטן שד במהלך ההריון. במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment ביקשו החוקרים להשוות את המאפיינים והתוצאים של ניתוח סרטן שד בזמן ושלא בזמן הריון, ולתאר את התוצאים המיילדותיים לאחר הניתוח.
עוד בעניין דומה
המחקר כלל נתונים של 249,257 מטופלות בנות < 60 שנים אשר עברו ניתוח סרטן שד בין חודשי יולי 2010 למרץ 2020. המחקר התבסס על מסד נתונים יפני לאומי. הנבדקים חולקו ל-2 קבוצות ביחס של 1:10 (260 ו-2,597 חולות עם ובלי הריון, בהתאמה), ההתאמה בין המטופלות נעשה על פי גיל ושנת טיפול. בעזרת ניתוחים רב-משתנים, ביצעו החוקרים השוואה בין תוצאי ההליכים הכירורגיים השונים, וזאת תוך התאמה למערפלים פוטנציאליים. לבסוף, החוקרים תיארו את התוצאים המיילדותיים של המטופלות.
תוצאות המחקר הדגימו כי מטופלות בהריון היו בסבירות גבוהה יותר לעבור כריתת שד מלאה [יחס סיכויים: 1.48 (רווח בר סמך 95%: 1.13-1.94)] ודיסקציה אקסילארית [1.62 (1.17-2.24)], אך סיכוי מופחת לעבור שחזור שד [0.14 (0.14 (0.17-0.07)], וזאת בהשוואה לחולות ללא הריון. עם זאת, סיבוכים לאחר הניתוח, משך השהייה לאחר הניתוח ועלויות האשפוז הכוללות לא היו שונים משמעותית בין הקבוצות. בנוסף, הודגם כי חלק מהחולות ההרות חוו לידה מוקדמת n = 18 (6.9%)) והפלה n = 4 (1.5%)).י31 מתוך 101 חולות אשר היו בטרימסטר השלישי להריונן בעת הניתוח עברו גם כן ניתוח קיסרי.
מתוצאות מחקר זה עולה כי ישנם הבדלים משמעותיים בין הפרוצדורות הכירורגיות לטיפול בסרטן שד. מאידך, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בהקשר של תוצאים ניתוחיים בין חולות שעברו ניתוח סרטן שד עם ובלי הריון.
מקור: