מטרת המחקר היתה להעריך את התפקיד המנבא של הימצאות הידרונפרוזיס לפני כריתת כליה ושופכן (Nephroureterectomy - NU) על השינוי בתפקודי הכליה (Renal Function - RF) לאחר NU ועל שימור של שיעורי התאמה לטיפול אדג'ובנטי במטופלים עם קרצינומה של האורותל של דרכי השתן העליונות (Upper Tract Urothelial Carcinoma - UTUC).
עוד בעניין דומה
במחקר רטרוספקטיבי זה נאסף מידע על אודות 1,018 מטופלים ממרשם משותף של נבדקים עם UTUC מ-26 מוסדות בטאיוואן. המטופלים חולקו לשתי קבוצות על בסיס מצב הידרונפרוזיס קדם ניתוחי. שיעורי סינון גלומרולרי משוערים (estimated Glomerular Filtration Rate - eGFR) חושבו לפני ולאחר NU. שינוי ב-RF חודש לאחר NU, התקדמות מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease - CKD) ושימור של שיעורי התאמה לטיפול אדג'ובנטי הושוו עבור מטופלים עם דרגות שונות של CKD.
למחקר גויסו 404 (39.2%) נבדקים עם הידרונפרוזיס ו-614 (60.8%) נבדקים ללא הידרונפרוזיס קדם-ניתוחי. תוצאות המחקר הדגימו כי השינוי החציוני ב-eGFR לאחר NU היה נמוך באופן מובהק במטופלים עם הידרונפרוזיס (-3.84 לעומת -12.88; p<0.001). הידרונפרוזיס שקדם ל-NU נמצא קשור לשיעורי התקדמות נמוכים ב-CKD לאחר הניתוח (33.1% לעומת 50.7%; p<0.001) והיווה מאפיין מגן עצמאי מפני דרדור של RF, לאחר תקנון למערפלים (יחס סיכויים של 0.46; p<0.001).
מטופלים עם הידרונפרוזיס שקדם ל-NU הדגימו שיעורים גבוהים יותר של שימור התאמה לטיפול אדג'ובנטי עם כימותרפיה מבוססת ציספלטין (יחס סיכויים של 3.09; רווח בר-סמך של 95%, 1.95-4.69) או טיפולים אימונו-אונקולוגיים (יחס סיכויים של 2.31, רווח בר-סמך של 95%, 1.23-4.34).
מסקנת החוקרים היתה כי נוכחות קדם-ניתוחית של הידרונפרוזיס מהווה גורם מגן עצמאי מפני דרדור ב-RF, התקדמות של CKD והמשך התאמה לטיפול אדג'ובנטי לאחר ניתוח NU. עבור מטופלים עם פרוגנוזה ירודה, UTUC לא גרורתי והידרונפרוזיס קדם-ניתוחי, ניתן לשקול טיפול אדג'ובנטי, לעומת ניאואדג'ובנטי, בשל סיכויים גבוהים לשימור התאמה לטיפול זה.
מקור: