הסיבה העיקרית להתפתחות סרטן צוואר הרחם הינה הדבקה בווירוס HPV (High-risk human papillomavirus – hrHPV). מאחר שהטיפול החיסוני המרפא עבור זיהומי HPV טרם נכנס לשימוש קליני, ישנה עלייה בעיסוק סביב היעילות של מתן חיסון מניעתי כנגד HPV בקרב מטופלות עם גידול טרום סרטני בצוואר הרחם (cervical intraepithelial neoplasia – CIN). ערכו של חיסון זה בקרב נשים עם CIN לאחר כריתת הנגע אינו עודנו ברור.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של החיסון הפרופילקטי כנגד HPV, במניעת זיהום חוזר וחזרת נגעים טרום ממאירים בצוואר הרחם, וזאת בקרב נשים לאחר כריתת CIN.
מחקר זה בוצע במתכונת פרוספקטיבית. המחקר כלל נבדקות לאחר ביצוע פרוצדורת LEEPי(loop electrosurgical excision procedure) לכריתת נגע CIN2+.י148 מהנבדקות קיבלו חיסון פרופילקטי ל-HPV (חיסון לזני 6/11/16/18, Gardasil® של חברת Merck) לאחר הניתוח (קבוצת V-group) ו-273 מהנבדקות לא חוסנו לאחר הניתוח (קבוצת NV-group).
תוצאות המחקר הדגימו כי בקרב קבוצת V-group, נמצאו שיעורי הדבקה נמוכים משמעותית בשנה הראשונה והשנייה לאחר ביצוע פרוצדורת LEEP, וזאת בהשוואה לקבוצת NV-group (P=0.049 ו-P=0.026).
שיעורי החזרה של נגע CIN2+ נצפתה בקרב 29 נבדקות (10.26%) מקבוצת NV-group וב-2 נבדקות (2.03%) מקבוצת V-group. ניתוח רגרסיה לוגיסטית הדגים שזיהומי HPV מזן 16 ו-18, פתולוגיה של CIN3 בביצוע LEEP ואי-מתן חיסון לאחר LEEP מהווים גורמי סיכון מובהקים לחזרת הגידול.
נבדקות אשר לא חוסנו כנגד HPV היו בעלות שיעורי CIN2+ גבוהים יותר (יחס סיכויים: 12.35, רווח בר-סמך 95%: 1.919-79.492, P=0.008).
מתוצאות מחקר זה עולה כי מתן החיסון המניעתי הקוואדריואלנטי כנגד HPV לאחר ביצוע פרוצדורת LEEP מהווה גורם מגן מובהק כנגד חזרה של גידול טרום סרטני מדרגה גבוה בצוואר הרחם. החוקרים קוראים לביצוע מחקרים קליניים אקראיים על מנת לחקור את היעילות של חיסון מניעתי כנגד HPV זמן קצר מביצוע LEEP בקרב מטופלות עם CIN.