במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת BMC Palliative Care, ביקשו החוקרים להעריך את ההשפעה הקלינית של שימוש בצוות מולטידיסציפלינרי בשילוב מודל טיפול פליאטיבי, במטופלים עם סרטן סופני.
עוד בעניין דומה
המחקר הנוכחי כלל סך של 84 מטופלים אשר אובחנו עם סרטן סופני. הנבדקים חולקו באופן אקראי לקבוצת התערבות וקבוצת ביקורת (42 נבדקים בכל קבוצה).
הנבדקים בקבוצת ההתערבות טופלו על ידי צוות מולטי דיסציפלינרי בשילוב עם הטיפול הפליאטיבי. אלה בקבוצת הביקורת טופלו לפי הטיפול המקובל.
מדד החרדה בדיווח עצמי (Self-rating Anxiety Scale – SAS) ומדד הדיכאון בדיווח עצמי (Self-rating Depression Scale – SDS) שימשו להערכת רגשות שליליים, חרדה ודיכאון לפני ולאחר ההתערבות. איכות חיים ותמיכה חברתית הוערכו בעזרת מדד איכות החיים (The Quality of Life Scale - European Organization for Research and Treatment of Cancer [EORTC] QLQ-C30) ומדד התמיכה החברתית (Social Support Scale – SSRS). נתוני הבסיס של 2 הקבוצות היו דומים.
תוצאות המחקר הדגימו כי לאחר ההתערבות, הציון במדדי SAS (43.7 ± 7.4 לעומת 54.2 ± 9.3) ו-SDS (38.4 ± 6.5 לעומת 53.1 ± 8.4) בקבוצת ההתערבות היו נמוכים יותר מאשר בקבוצת הביקורת. ציון SSRS (כולל), ציון התמיכה הסובייקטיבי והציון האובייקטיבי לתמיכה ושימוש בתמיכה היו גבוהים יותר באופן מובהק בקבוצת ההתערבות (P < 0.05).
ציון איכות החיים הכולל של קבוצת ההתערבות היה גבוה יותר מאשר בקבוצת הביקורת (79.5 ± 4.5 לעומת 73.2 ± 3.6, P < 0.05). הציון של כלל המבחנים התפקודיים היה אף הוא גבוה יותר בקבוצת ההתערבות (P < 0.05).
מתוצאות מחקר זה עולה כי טיפול פליאטיבי מולטידיסציפלינרי משולב הינו טיפול יעיל בחולי סרטן סופני. בהשוואה לטיפול המקובל, טיפול משולב מביא להפחתה משמעותית בחרדה ודיכאון, לתחושה של תמיכה חברתית ולשיפור ניכר באיכות חיים.