במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Urology, ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעה של ריקון שלפוחית על התוצאים של ניתוח להסרת בלוטת הערמונית דרך השופכה (Trans-Uretheral Prostatectomy – TURP).
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע במתכונת פרוספקטיבית וכלל סך של 100 נבדקים (גיל ממוצע: 68.8 ± 8.7 שנים). גיוס המטופלים בוצע בין חודשי ינואר 2017 לינואר 2018 והמעקב אחרH המטופלים ארך שלוש שנים.
הערכה טרום ניתוחית והמעקב כללו: אורופלומטריה (Uroflowmetry – UF), מדידת נפח שארית (simple PVR – S-PVR), נפח שארית יחסי לנפח שלפוחית (PVR-Ratio – PVR-R, BV [נפח שלפוחית] = PVR + נפח ריקון [voided volume – VV]), יעילות ריקון שלפוחית (Bladder voiding efficiency – BE, יחס VV ל-BV באחוזים) והמדד הבינלאומי לתסמינים הקשורים לערמונית (International prostate symptom score – IPSS). הנבדקים רובדו לפי S-PVR, PVR-R ו-BVE.
במצב הבסיס ל-38% מהנבדקים היה S-PVR ≤ 50 מ"ל, ל-62% מהם היה S-PVR ≤ 100 מ"ל ול-25% S-PVR > 150 מ"ל.
תוצאות המחקר הדגימו כי אף מטופל לא הציג סיבוכים חמורים ו\או צורך בעירוי דם. בבדיקות שבוצעו לפני ולאחר הניתוח, לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בציון IPSS וב-Qmax. בכלל הקבוצות, נרשם שיפור ב-Qmax, ציון IPSS, ב-S-PVR, PVR-R ו-BVE לאחר ביצוע TURP (זאת מלבד PVR בקבוצה עם S-PVR הטרום- ניתוחי הנמוך ביותר).
לבסוף נמצא כי בקרב הנבדקים עם נפח שארית של מעל 100 מ"ל, לאחר ביצוע TURP, חלה עלייה ב-S-PVR וירידה משמעותית ב-BVE. מאידך, לאחר ביצוע ניתוח, בקבוצה זו נמצא הבדל רלוונטי אך לא משמעותי ב-PVR-R וב-BVE.
מתוצאות מחקר זה עולה כי ריקון שלפוחית לפני ביצוע TURP, משפיע באופן חלקי בלבד על תוצאי הטיפול ומדדים נלווים. נבדקים עם מתחת ל-100 מ"ל שארית שתן הם בעלי סיכויים גבוהים לריקון יעיל לאחר ביצוע TURP.