עצירות 11.07.2023

טיפול בעצירות עקב שימוש באופיואידים בחולי סרטן של מערכת העיכול

ממחקר שפורסם לאחרונה עולה כי בקרב חולי סרטן של מערכת העיכול, השימוש בנלדמדין מהווה טיפול יעיל ובטוח לטיפול בעצירות עקב שימוש באופיואידים

עצירות (אילוסטרציה. מקור: ויקיפדיה)
עצירות (אילוסטרציה. מקור: ויקיפדיה)

סרטן במערכת העיכול הוא אחת ממחלות הסרטן הנפוצות ביותר בעולם. הטיפול בסרטן הינו מולטידיסציפלינרי וכולל בתוכו טיפול אנלגטי מבוסס אופיואידים. טיפול זה גורם לעצירות (opioid-induced constipation – OIC). נלדמדין, אנטגוניסט לרצפטור אופיואידי פריפרי, הוא טיפול תרופתי למקרי OIC.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Annals of Palliative Medicine, ביקשו החוקרים להעריך את היעילות והבטיחות של הטיפול עם נלדמדין.

המחקר הנוכחי בוצע במתכונת רטרוספקטיבית. המחקר כלל סך של 33 חולי סרטן מערכת העיכול (סרטן הוושט, הקיבה, המעי הדק וסרטן קולורקטלי) מעשרה מרכזי טיפול ביפן (יוני 2017-אוגוסט 2019). כלל הנבדקים טופלו עם נלדמדין במסגרת אשפוז (טיפול ראשון עם תרופה זו).

החוקרים ביצעו הערכת תדירות יציאות לפני ולאחר התחלת הטיפול. אלה עם 3 יציאות או יותר/ שבוע ועם שינוי של תנועת מעי אחת או יותר\שבוע ביחס למצב הבסיס (על פני 7 ימי טיפול) הוגדרו כ"מגיבים לטיפול".

תוצאות המחקר הדגימו כי 21 מהנבדקים הדגימו עלייה בתדירות היציאות של לכל הפחות 3 יציאות/ שבוע או לפחות אחת/ שבוע מעל למצב הבסיס. שיעורי התגובה לטיפול עמדו על 63.6% (רווח בר-סמך 95%: 46.6-77.9%).

המספר החציוני של תנועות מעי בשבוע לפני ולאחר קבלת הטיפול עמד על 3 (טווח בין רבעוני: 0-13) ו-7 (1-39), בהתאמה (בכלל אוכלוסיית המחקר, N=33), וזאת עם עלייה משמעותית בתדירות היציאות לאחר קבלת נלדמדין (Wilcoxon signed rank test, P<0.005).

הסימפטום הגסטרואינטסטינאלי השכיח ביותר אשר דווח היה שלשולים, עם 13 מקרים (39.4%) בדרגה 1 וללא מקרים בדרגות 3\4. תופעות לוואי נוספות בדרגה 1 כללו 2 מקרים של כאבי בטן תחתונה, 2 מקרים של בחילות ומקרה אחד של אנורקסיה (לא דווח כלל על תופעות לוואי בדרגה 2-4).

מתוצאות מחקר זה עולה כי נלדמדין הינו טיפול יעיל ובטוח לשימוש קליני בקרב חולי סרטן של מערכת העיכול הסובלים מעצירות על רקע של שימוש באופיואידים להקלה בכאב.

נושאים קשורים:  אופיואידים,  תופעות לוואי,  סרטן מערכת העיכול,  נלדמדין,  בטיחות,  יעילות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו