תזונה ודיכאון 18.12.2023

תזונה מסוג SEAD נקשרה לירידה בסיכון לדיכאון

במחקר נבחן הקשר בין תזונה דרום אירופאית-אטלנטית לבין הסיכון לדיכאון בקרב אוכלוסיות שונות באירופה. הנה התוצאות

דגים טריים. אילוסטרציה

תזונה דרום אירופאית-אטלנטית (The Southern European Atlantic Diet - SEAD) היא תזונה מסורתית של תושבי צפון-מערב ספרד וצפון פורטוגל, אך היא דומה במידה מסוימת לתזונה של מדינות אירופאיות אחרות. בעבר מצאו כי SEAD מקושר לירידה בסיכון לאוטם בשריר הלב ולתמותה.

כיוון שדפוסי תזונה משפיעים לעתים גם על בריאות נפשית, החוקרים בחנו את הקשר בין SEAD לבין הסיכון לדיכאון בקרב אוכלוסיות דרום, מרכז, מזרח ומערב אירופה.

במחקר פרוספקטיבי זה נכללו חמש עוקבות (13,297 נבדקים בגילאי 45-92 שנים ללא דיכאון בבסיס); Seniors-ENRICA-1,יSeniors-ENRICA-2 (שניהם מספרד), HAIPEE (מצ'כיה ופולין) ו-Whitehall-II (מהממלכה המאוחדת).

SEAD היה מורכב מדג בקלה ודגים טריים נוספים, מוצרי בקר וחזיר, קטניות וירקות, מרק ירקות, תפוחי אדמה, לחם מדגנים מלאים וצריכת יין מתונה.

דיכאון הוגדר לפי המצאות של תסמיני דכאון (על פי סרגלים זמינים) בביקורים במרפאה, מרשמים עבור נוגדי דיכאון, אשפוזים או דיווח עצמי על אבחנה של דיכאון. המתאמים תוקננו עבור משתנים סוציודמוגרפיים ותזונתיים ואורחות חיים.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 3.9 (טווח בין-רבעוני של 3.4-4.9) שנים התגלו 1,437 מקרים חדשים של דכאון. תוצאות המחקר הדגימו כי הקפדה על SEAD נמצאה קשורה לסיכון נמוך יותר לדיכאון במדגם המאוגם. קבוצות מזון מסוימות הדגימו נטיות דומות, אך ללא מובהקות סטטיסטית.

יחסי הסיכויים המתוקננים עבור שינוי בסטיית תקן בודדת בהיענות ל-SEAD עמד על 0.91 (רווח בר-סמך של 95%, 0.86-0.96(. מתאם זה נמצא עקבי בין המדינות השונות (ספרד: יחס סיכויים מתוקנן של 0.86, רווח בר-סמך של 95%, 0.75-0.99 | צ'כיה: יחס סיכויים מתוקנן של 0.86, רווח בר-סמך של 95%, 0.75-0.99 | פולין: יחס סיכויים מתוקנן של 0.99, רווח בר-סמך של 95%, 0.89-1.06 | בריטניה: יחס סיכויים מתוקנן של 0.85, רווח בר-סמך של 95%, 0.75-0.97; p interaction=0.24), והיה בעוצמה דומה לזה של תכניות אחרות של תזונה בריאה.

מסקנת החוקרים היתה כי SEAD נמצא קשור לירידה בסיכון לדיכאון בקרב אוכלוסיות אירופאיות שונות. ממצאים אלה עשויים לתמוך בפיתוח קווים מנחים להפרעות מצב רוח עבור מחוזות דרום אירופאיות-אטלנטיות על בסיס התזונה המסורתית שלהם ועבור אוכלוסיות מרכז, מזרח ומערב אירופה על בסיס קבוצות המזון של SEAD אשר מושרשות בתרבות המקומית.

מקור:

Carballo-Casla, A., Stefler, D., Ortolá, R. et al. The Southern European Atlantic diet and depression risk: a European multicohort study. Mol Psychiatry 28, 3475–3483 (2023). https://doi.org/10.1038/s41380-023-02125-9

נושאים קשורים:  דיכאון,  הפרעות מצב רוח,  תזונה מסורתית,  תזונה דרום אירופאית-אטלנטית,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו