במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Radiotherapy & Oncology, מטרת החוקרים היתה לבדוק את התועלת הקלינית של טיפול קרינתי בחולים עם סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) בשלב גרורתי אשר פיתחו עמידות נרכשת למעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון (immune checkpoint inhibitors).
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו אנליזה מאוגמת על מחקר עוקבה פאזה II פרוספקטיבי, דו-מוסדי, עם זרוע בודדת. במחקר השתתפו חולי NSCLC שלב IV שהראו התקדמות של נגע בר-מדידה אחד או יותר תחת טיפול עם anti-PD-(L)1 inhibition בלבד, לאחר שהשיגו תחילה מחלה יציבה לכל הפחות.
במסגרת המחקר ניתן Hypofractionated radiotherapy (hRT) לגרורה אחת עד ארבע, כאשר נגע אחד או יותר נותרו ללא טיפול. לאחר ביצוע ה-hRT, הטיפול עם מעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון נמשך ללא שינוי עד לעדות נוספת להתקדמות הגידול או לרעילות בלתי מתקבלת על הדעת.
התוצא הראשוני של האנליזה המאוגמת היה השרידות ללא התקדמות (PFS) והתוצאים השניוניים כללו את השרידות הכוללת (OS) והרעילות.
מנתוני החוקרים עולה כי במחקר השתתפו בסך הכל 48 חולים, כאשר גילם הממוצע היה 67.1 ± 9.3 שנים, 50% היו גברים ו-72.9% היו חיוביים ל-PD-L1. בעת הגיוס, אימונותרפיה היתה טיפול קו ראשון או שני ב-95.8% מהחולים. טיפול hRT ניתן לנגע אחד (93.8% מהמקרים) או יותר (מינון כולל חציוני: 27.5 גריי, חציון 6.5 גריי/פרקציה).
לאחר ה-hRT,י45 חולים (93.8%) הצליחו להמשיך בטיפול האימונותרפי למשך חציון של 6.2 חודשים. ה-PFS החציוני היה 4.4 חודשים, עם 62.5% שליטה במחלה לאחר שלושה חודשים ו-37.5% לאחר שישה חודשים. חציון ה-OS עמד על 14.9 חודשים.
תופעות לוואי חמורות (דרגה ≥ 2) דווחו ב-12 מקרים (25%), מתוכם אף מקרה לא נקשר לטיפול הקרינתי, וארבעה נקשרו לאימונותרפיה. טיפול הצלה (Salvage therapy) כלל כימותרפיה (48.8%) או קרינה חוזרת (21.9%), ולא ניתן טיפול נוסף לגידול ב-29.3% מהחולים.
לסיכום, ממצאי האנליזה המאוגמת של החוקרים מהווה הערכה פרוספקטיבית על תפקידו של הטיפול הקרינתי בחולי NSCLC בשלב גרורתי המראים עמידות נרכשת חדשה לאימונותרפיה.
החוקרים מציינים כי Hypofractionated radiotherapy עשויה לתמוך בתוצאי הטיפול עם מעכבי נקודות בקרה של מערכת החיסון ובכך לאפשר המשך של הטיפול לפרק הזמן הרלוונטי, וזאת על אף התחלת התקדמות של הגידול.
מקור: