דיכאון עמיד 07.01.2024

יעילות ובטיחות זריקת תערובת רצמית של קטמין לטיפול בדיכאון

היעילות והבטיחות המיידיות של טיפול עם תערובת רצמית של קטמין בהזרקה תת עורית נבדקו בחולי דיכאון עמיד. הנה התוצאות

טיפול בזריקות. אילוסטרציה

מחקרים קודמים מציעים כי טיפול דרך הווריד עם תערובת רצמית של קטמין יעיל מאוד עבור טיפול בדיכאון עמיד לטיפול (Treatment-Resistant Depression - TRD), אבל טרם בוצע מחקר פאזה 3 עבור טיפול עם תערובת רצמית של קטמין.

מטרת מחקר זה היתה לבחון את היעילות והבטיחות המיידיים של סבב טיפול בן ארבעה שבועות עם תערובת רצמית של קטמין בהזרקה תת עורית עבור נבדקים עם TRD.

במחקר פאזה 3 זה שבוצע באופן אקראי-מבוקר עם סמיות כפולה נכללו נבדקים משבעה מרכזים לטיפול בהפרעות מצב רוח באוסטרליה ובניו זילנד. הנבדקים קיבלו זריקה תת-עורית פעמיים בשבוע המכילה תערובת רצמית של קטמין או מידזולם למשך ארבעה שבועות.

בתחילה החוקרים בחנו מינון קבוע של 0.5 מ"ג/ק"ג של קטמין אל מול 0.025 מ"ג/ק"ג של מידזולם (עוקבה 1). לאחר המלצה מהועדה הממונה על בטיחות המחקר, נקבע טווח גמיש של 0.5-0.9 מ"ג/ק"ג של קטמין או 0.025-0.045 מ"ג/ק"ג של מידזולם, כאשר שינוי במינון נעשה באופן הדגרתי בהתאם לתגובה (עוקבה 2).

התוצא העיקרי שנבדק כלל הפוגה (ציון של 10 ומטה במדד מונטגומרי-אסברג לדכאון) בתום ארבעה שבועות של טיפול. בניתוח הנתונים נכללו כלל הנבדקים שקיבלו לפחות מנה אחת של טיפול במסגרת המחקר; 68 נבדקים בעוקבה 1 (מינון קבוע) ו-106 נבדקים בעוקבה 2 (מינון גמיש).

תוצאות המחקר הדגימו כי טיפול עם קטמין נמצא יעיל יותר ממידזולם בעוקבה 2 (שיעור הפוגה של 19.6% לעומת 2%; יחס סיכויים של 12.1, רווח בר-סמך של 95%, 0.2-8.2; p=0.76). הטיפול עם קטמין נסבל היטב. תופעות לוואי מיידיות (פיסוכוטומימטיות או עלייה בלחצי הדם) חלפו תוך שעתיים מהופעתן.

מסקנת החוקרים היתה כי טיפול עם קטמין בהזרקה תת-עורית במינון מתאים הינו יעיל ובטוח עבור נבדקים עם TRD על פני תקופה של ארבעה שבועות. טיפול בהזרקה תת עורית הוא ישים ושימושי.

מקור:

Loo C, Glozier N, Barton D, et al. Efficacy and safety of a 4-week course of repeated subcutaneous ketamine injections for treatment-resistant depression (KADS study): randomised double-blind active-controlled trial. The British Journal of Psychiatry. 2023;223(6):533-541. doi:10.1192/bjp.2023.79

נושאים קשורים:  קטמין/אסקטמין,  דכאון מאג'ורי,  דכאון עמיד לטיפול,  הפרעות מצב רוח,  מידזולם,  בטיחות,  הזרקה תת-עורית,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו