עמיתים יקרים,
בעוד אנו מסכמים את חגי תשרי וכחלק מתקופה של "חשבון נפש", מצאנו לנכון לסכם את השנה שחלפה לפעילות מוסדות האיגוד.
מגפת הקורונה הקשה טרם דעכה ועמנו ניצב בפני סוגיות משפטיות, כלכליות, חברתיות ואתיות אשר מעולם לא התמודדנו כדוגמתן.
ואולם כל אלו התגמדו מאז ה-7/10/23, יום שמחת תורה, כאשר בעקבות התקפת הדמים בדרום, שגבתה מאות הרוגים, פצועים וחטופים, נכנסנו למלחמה ארוכה הן בדרום והן בצפון הארץ.
לצערנו, מאותו יום ארור המציאות היומיומית של כולנו השתנתה לבלי הכר. שיגרת חיינו נעלמה, חיים חדשים נרקמו לנגד עינינו, בעוד אנו מבקשים להיות כבעבר.
חגי תשרי שאנו חוגגים בקרב משפחותינו יהיו גם הפעם בעלי משמעות מיוחדת. משפטים אלו ואחרים מסידורי התפילה יהפכו לאקטואליים מתמיד, כאילו לא חלפו להם אלפי שנים מכתיבתם.
''הסיכום השנתי'' הפעם חייב להקיף את חיינו המקצועיים בצל המלחמה. בראשית דבריי הנני מוצא לנכון לחזור ולהזכיר את עמיתנו, אשר השכול פקד אותם ואנו מחבקים אתכם היום, כתמיד:
לעמיתנו היקר פרופ׳ דני זיידמן, אורית ולירון, משתתפים בצער המשפחה על הירצחו ע"י בני עוולה של בנכם יונתן (ג'וני) ז״ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתנו היקר פרופ' יריב יוגב ובת זוגו שלי, משתתפים בצער המשפחה על הרצחה ע"י בני עוולה של הבת, ליבי כהן מגורי ז"ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתנו היקר ד"ר עודד אבני ורעייתו ציפי, משתתפים בצער המשפחה על הירצחו ע"י בני עוולה של בנכם גיל ז״ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתה היקרה ד"ר רויטל דג'אווי בן יעקב, משתתפים בצערך וצער המשפחה על נפילתו של בעלך, רב סמל ראשון ליאור בן יעקב ז״ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתינו היקרים ד"ר אפרים זוהב וד"ר איל זוהב ומשפחותיהם, משתתפים בצערכם הכבד על נפילתו של החתן, אל"מ אסף חממי ז״ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתנו היקר פרופ' יוסף איצקוביץ ומשפחתו, משתתפים בצערכם הכבד על נפילתו של הנכד רב-סמל עדי אלדור ז״ל במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
לעמיתינו היקרים ד"ר יעל ארבל-דירוא ופרופ' ארי דירוא ומשפחתם, משתתפים בצערכם הכבד על נפילתו של הבן רס"ר גדעון חי דירוא ז״ל
במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״.
א. מתחילת המלחמה התארגנו העמיתים במספר רב של יוזמות מעוררות הערכה, וביניהן:
- התנדבות לטיפול ומעקב רפואי במפונות למלונות בים המלח, באילת וכן לאזורים בטוחים יותר בארץ. הטיפול כלל מעקב הריון, ניידות מונגשות הכוללות את כל הציוד במרפאה גינקולוגית לרבות מוניטור, אולטרה סאונד, מיטה גינקולוגית ועוד.
- טיפול בפדויות השבי ובנפגעות אחרות תוך מתן תמיכה נפשית ועזרה רפואית ככל שהזדקקו.
- לראשונה בארץ ובעולם, הנצלת זרע כמעט בו זמנית מחללים רבים, תוך התמודדות מהירה עם סוגיות רפואיות, אתיות ומשפטיות.
- ארגון ציוד רפואי והבאתו לנקודות הקצה, הזקוקות לו.
- התנדבות לשירות מילואים פעיל למשך תקופות ארוכות בחזית הדרומית והצפונית.
כל העבודה העצומה, המיוחדת ומעוררת ההשראה מצאה את סיכומה בכינוס השנתי של האיגוד, שבמהלכו נחשפו סיפורים ועדויות מרגשות, הוענקו פרסים לעמיתים על פעילות מעוררת השראה במלחמה ותעודות הוקרה:
- ד"ר ליאן דים
- פרופ' שרון פרלמן
וכן לעמיתים בהוקרה על פעילות רבת שנים:
- פרופ' מוטי חלק
- פרופ' איצקוביץ אלדור
ב. פעילות למען המתמחים:
רופאות ורופאים רבים נקראו לשירות מילואים ארוך ומסוכן. בני/בנות זוג נשארו בעבודה והצטרכו לתת מענה מקצועי למרות ההיעדרות, תוך כדי שמירה על התא המשפחתי.
כדי לתמוך במתמחים בשעה זו ולאחר דחיית הבחינות, הן נפתחו והוספו מועדים לבחינות שלב א' וב' וזאת כדי לתת מענה רחב יותר לאלו ששיגרת העבודה והלמידה שלהם השתבשה.
ג. חברי האיגוד בנו מספר רב של סימולציות למועדי הבחינות, הרכיבו בחינות נוספות והעמידו עצמם לרשות הנבחנים במועדים נוספים, שלקראתם הכינו את הנבחנים ובהם בחנו.
רק הודות לעבודת צוות ולהתגייסות טוטאלית של כל הנוגעים בדבר, יכולנו לעמוד באתגרים, של עבודה, תורנויות, הכנה לבחינות ושאר המטלות המתבקשות (ראה גם תת הפרק ''פעילות למען המתמחים'').
ד. חברי האיגוד, לצד עמיתים אחרים בהר''י, הובילו מאבק לקליטתם של סטודנטים לרפואה הלומדים בחו''ל והתייצבו בתחילת המלחמה לשירות מילואים פעיל. הודות לפעילות זאת, נקלטו במוסדות הרפואה בארץ 85 סטודנטים ישראלים בשנים השונות שלמדו בחו''ל.
ה. למרות האירועים הקשים במלחמה (בייחוד בימיה הראשונים) נדהמנו משתיקתם הרועמת של עמיתנו וחברנו כפרטים וכארגונים עמיתים.
נושאים שלנו נראו מובנים מאליהם, כמו שמירה על זכויותיהם, ביטחונם ושלמותם של אזרחים ואזרחיות, ילדים, נשים ושאר מרכיבי האוכלוסייה האזרחית, לא ראינו הודעות גינוי לאירועים המטלטלים ותמיכה בעמיתים.
ועל זה נאמר............
בתוך השתיקה הרועמת בלטו חברי האיגוד למיילדות וגינקולוגיה מגיאורגיה והונגריה בעמידתם הנחרצת לצידנו. חברי האיגוד ההונגרי אף הגדילו והזמינו אותנו לכינוס דו לאומי, בצל המלחמה.
כינוס זה התקיים ב-13/9/24 והיה מרגש לראות את הנוכחים המקומיים לצד הישראלים שפינו מזמנם לשם השתתפות באירוע. ניתן לקרוא בהרחבה על הכינוס המיוחד בקישור המצורף (לחצו כאן).
תקשורת והפצת מידע:
בנוסף לערוצי התקשורת, כגון אתר האיגוד והידיעון המופץ מדי שבועיים בדוא״ל לכל חברי/ות האיגוד ובו עדכונים שוטפים ותכניות מפגשים מדעיים, פועלים בהצלחה דף הפייסבוק והאפליקציה שהפעלנו. ביחד, הם הפכו את המידע אודות פעילות האיגוד לזמין ונגיש יותר עבור החברים.
באפליקציה ניתן למצוא מגוון של תכנים ומידע, לרבות הודעות של האיגוד, ניירות עמדה, עדכון על פעילויות, רשימת כנסים, חדשות רפואיות מהארץ ומהעולם, מאמרים מהרשת, וכו'.
ניירות העמדה מתעדכנים על בסיס שוטף ובעריכה גרפית חדשה, בשיתוף המכון לאיכות ברפואה של הר''י.
ניתן למצוא את כל ניירות העמדה התקפים באתר האיגוד ובאפליקציה בניידים, לצידם של טפסי הסכמות מדעת חדשים או מעודכנים.
נפתח חוצץ ניפרד למסמכים חשובים ובהם קווים מנחים, עדכונים מקצועיים ודפי מידע ובהם היגדים חשובים מתחום העשייה היומיומית. לחוצץ מסמכים ומכתבים מטעם האיגוד - לחצו כאן.
ועדת היגוי של האקדמיה המקוונת פועלת בהצלחה ומשתפת לומדות והרצאות מגוונות. מטרת האקדמיה היא ליצור מערכת לימוד אינטרנטית, שתהיה נגישה לכלל המתמחים ולחברי האיגוד.
ההוראה המקוונת והסימולציות למתמחים לפני שלב ב', בראשות פרופ' טלי לוי, מתקיימות בהצלחה וברצף מאז מגפת הקורונה וזוכות למעורבות מרובה מצד המורים ולהיענות נלהבת מצד המתמחים.
פעילות למען המתמחים:
- הראשונים מבין האיגודים המקצועיים בהר''י, המתמחים לקראת בחינות שלב ב', עברו הדרכת סימולציות מקוונות. ההדרכה הייתה אינטנסיבית ומדי יום תרגלו באופן מקוון מספר נבחנים תרחישי בחינות כאשר האחרים צופים מהבית.
בשיתוף המועצה המדעית בוצעו הקלות בבחינות ואלו כללו הוספת מועדי בחינה, מתן אפשרות לגשת ברציפות למועדים והתכנים הותאמו לסילבוס האינטנסיבי של התקופה.
- בחינות שלב א':
במאי 2024 ניגשו 110 נבחנים. מהימנות המבחן 0.87. עברו 79 (71.82%)
בספטמבר ניגשו 64, מהימנות 0.843, עברו 36 (56.25%)
טרם התקיימה ישיבת ערעורים.
לרשות הנבחנים עמדו 2 וועדות ערער, שהורכבו מעמיתים שלא היו מעורבים בהליך כתיבת הבחינה ובדיקתה, וכן ועדת ערער עליונה, המורכבת ממומחים שונים במועצה המדעית והיא דנה בתקינות נהלי הבחינה.
- בחינות שלב ב' :
אנו מודים ליו''ר הוועדות לבחינות פרופ' סורינה גריסרו ופרופ' איל שיינר, לכל הבוחנים וכותבי הבחינות עבור עבודתם המקצועית והקשה שאפשרה שמירה על רמה נאותה ודרישות הוגנות כדי להכשיר רופאות ורופאים מומחים ברמה הגבוהה המקובלת במקצוענו ובישראל. אנו מאחלים הצלחה רבה לנבחנים והמשך הליך בחינה הוגן.
השתלמות עמיתים:
מומחים ברחבי הארץ סיימו את ההשתלמויות ורבים אחרים משתלמים ב''רפואת רבייה'', ''אם עובר'' ו''תחלואת רצפת האגן'' ביחידות השונות ברחבי הארץ.
משתלמי ''אם עובר'' הקימו פורום מקצועי למפגשי עניין, המשלב את הידע והעדכון באופן ייעודי עבורם.
החברה לאולטרה סאונד והאיגוד הניחו בפני המועצה המדעית סילבוס להשתלמות עמיתים באולטרה סאונד במיילדות, גינקולוגיה ורבייה.
אנו מקווים, כי במהלך השנה הקרובה תאושר התוכנית ע''י מוסדות הר''י ותצטרף לאחרות.
שינוי מבנה ההתמחות:
הוועדה לשינוי ההתמחות בראשותו של ד''ר שלומי שגיא, ממשיכה לפעול. צורפו אליה חברים רבים מכל תחומי המקצוע, מתמחים, מומחים ומנהלים. בוצע תהליך מרתק של בחינת כל תהליך ההתמחות: הוגדרו מטרות ההתמחות, גובשה הצעה לשינוי מבנה ההתמחות והוגדרו מיומנויות וכשירויות נדרשות בכל שלב בהתמחות. ההצעה אושרה ע"י האיגוד הגינקולוגי ועברה גם את אישור המועצה המדעית.
עיקרי התכנית: משך ההתמחות יישאר 6 שנים. ההתמחות תחולק ל-3 שלבים: שלב היסודות, שיימשך שנתיים ובסופו בחינת שלב א. תוקם תת וועדה לבדיקת היקף החומר לבחינה וצורת הבחינה. השלב השני – הליבה - ימשך 3 שנים ובסופו בחינת שלב ב. שלב שלישי יימשך שנה – התמקצעות במחלקות.
יתקיימו 3 רוטציות חובה: 6 חודשים פוריות, 4 חודשים US ו-4 חודשים קהילה. השנה האחרונה בהתמחות תוגדר כהתמקצעות בתוך המחלקה (בתחום שבו המתמחה מעוניין להתמקצע ובאישור מנהל המחלקה) ותכלול 6 חודשי מדעי יסוד, שיוכלו להיות בתחומי בחירה רבים המשיקים למקצוע.
לאחר עבודת הכנה יסודית באיגוד ובשיתוף עם המועצה המדעית, איגוד הדיקאנים והר''י, נתחיל מהלך של הכשרת סטודנטים לרפואה ומתמחים ברפואת נשים בקהילה.
נכתב סילבוס לכל אחד מהקבוצות הנ''ל, הוגדרו מקורות מימון למדריכים והאפשרות לקידום אקדמי עבורם.
אמנם יש עוד תהליך לעבור בטרם נברך סופית על המוגמר, ואולם, אנו מקווים כי לא ירחק היום ועמיתנו בקהילה יצטרפו להכשרת דורות העתיד של הסטודנטים והמתמחים.
התמחות מבוססת מיומנויות: החידוש החשוב הוא הגדרה של המיומנויות הנדרשות בכל שלב בהתמחות. המיומנויות הוגדרו ע"י 5 תתי ועדות, שכללו מומחים מחברות הבת של האיגוד: מיילדות, גינקולוגיה, פוריות, קהילה ומקצוענות רפואית. בהמשך יוגדרו גם מיומנויות ב-US. בכל תחום נבנתה טבלה המכילה את המיומנויות החשובות לכל שלב בהתמחות.
כל התכנית השאפתנית עברה כאמור את אישור כל הגופים, כולל המועצה המדעית.
במשך השנה האחרונה, מרבית מנהלי מחלקות הנשים והיולדות בארץ עברו ימי השתלמויות מרוכזים לצורך מיקוד החינוך הרפואי בהתמחות.
התקיים תהליך מושקע וארוך של הכשרת כל מנהלי המחלקות בארץ בחינוך רפואי, ובימים אלה אנו בתהליך משותף עם נציגי המועצה המדעית ליישום שלב ב' בתוכנית, שעיקרה הובלת מהלך הדרגתי, בעזרת מנהלי המחלקות, לצורך איתור והכשרת ''נאמני הדרכה'' מכל מחלקה, שיעסקו בהטמעת השינויים ויישום המיומנויות בעבודה היומיומית במחלקות.
שנת הסטאז': האיגוד התבקש להציע מודל של סטאז' ישיר להתמחות ובמהלכו נבנה מודל של מקצועות ליבה, לצד 6 חודשים סבב אינטנסיבי בחדרי לידה, מיון יולדות ונשים. הכוונה היא להגיע למתווה, לפיו בוגרי המסלול, אשר יתחילו התמחות ביילוד וגינקולוגיה, יקבלו הכרה בחלק מהחודשים הללו והם יספרו כבר במניין החובה בהתמחות.
הנושא נמצא בעבודה רב תחומית.
ניירות עמדה:
אנו ממשיכים לקדם את ניירות העמדה המהווים נדבך מרכזי במקצוענו.
מסמכים רבים נכתבו בשיתוף עם חברות הבת השונות, עם איגודים עמיתים, מוגשים לעמיתים להערות ולאחר מכן עוברים דיון ואישור במועצת האיגוד.
במהלך 2024 פורסמו ניירות העמדה וטפסי ההסכמה מדעת הבאים:
- השראת ביוץ וגירוי שחלתי מבוקר
- סקר אנאאופלודיות גנטי טרום השרשתי Preimplantation Genetic Testing for Aneuploidy (PGT-A)
- נוהל הגנת המטופל והסביבה מקרינה מייננת
- ניהול מעקב אישה הרה בהריון בסיכון נמוך
לצפייה בניירות העמדה ובטפסי ההסכמה מדעת באתר הר"י - לחצו כאן
התחום הפרופסיונאלי:
אנו פועלים יחד עם חברות הבת להכנסה לסל הבריאות של טכנולוגיות ותרופות בתחומנו.
- את התחום מרכזים השנה מטעם האיגוד פרופ' עידו שולט, ד''ר מאיה וולף וד''ר גלי גרמי ובין הנושאים שהוגשו לסל:
- טיפולים תרופתיים לגיל מעבר, למניעת דכאון לאחר לידה, הרחבת אמצעי מניעה עד גיל 25, GNRH antagonist לטיפול בשרירנים, הרחבת סקר BRCA,
- חיסון HPV, הצעה להרחבת ההתוויה: לגברים ונשים בגילי 18-26 שאינם מחוסנים כנגד הנגיף, חיסון שגרה לנערים בכיתה ח'.
כל אלו לצד טיפולים וטכנולוגיות לקבוצות קטנות יותר של מטופלות.
במהלך השנה שחלפה המשכנו לקיים מפגשים מקצועיים של ארבעת סניפי האיגוד. המפגשים היו מרתקים ולצידם התקיימו בחירות לחברות הבת ולארגונים המקצועיים השונים.
נבחרו חברים חדשים לצד חברים מכהנים, להם זו תהייה כהונה חוזרת. אנו מודים לעמיתים שמסיימים כהונתם בתקופה סוערת זאת ומאחלים הצלחה מרובה לנבחרים החדשים.
אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק ופורה עם חברי המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה בראשותו של פרופ' אליעזר שלו וחברי המועצה הלאומית לבריאות האישה ולרפואה מודעת מין ומגדר בראשותה של פרופ' נעמה קונסטנטיני, לקביעת קווים מנחים בשורה של נושאים בעלי משקל מקצועי רב ובהם:
- בדיקת סקר ארציות ל-GBS
- בדיקות סקר גנטיות
- מימון הקפאת ביציות לחולות אנדומטריוזיס
- הגדרת מרכזי לידה מחוץ לבתי חולים
- אבטחת איכות בבדיקות אולטרה סאונד של העובר בהריון
- אמצעי מניעה לצעירות
- קביעת קווים מנחים לפעילותם של מיילדות למעקב הריון בסיכון נמוך בקהילה,
ועוד ועוד.....
אנו מודים על שיתוף הפעולה הפורה רב השנים.
גם השנה עלה נושא השיח הנאות בין המטופלות והמטפלים ברפואת נשים. האיגוד חיבר נייר עמדה ''אמנה וחזון האיגוד לבדיקות גינקולוגיות'' לנושא, אנו פונים לעמיתים להקפיד ופעול על פי עקרונותיו.
אנו פועלים עם חברות ''קרן בריאה'' ובמהלך השנה הועברה סדנה בתחום ע''י צוות רופאות ממרכז רפואי שמיר.
ועד האיגוד ואנוכי מייחסים חשיבות עליונה לצירופם של עמיתים רבים (מומחים ומתמחים) לאיגוד ולחברות הבת, ופועלים במספר מישורים כדי לממש זאת.
אתר האיגוד, הידיעון, והאפליקציה בניהולו של פרופ' יונה תדיר, ועמוד הפייסבוק, בניהולו של ד''ר משה רויבורט, עומדים לשירותכם. נשמח לקבל מכם הערות ורעיונות, תגובות והצעות באמצעות דיוור ישיר או באמצעות המדיה האלקטרונית לסוגיה. אנא שתפו אותנו בכל שתמצאו לנכון.
''חם מהתנור'':
ביום חמישי 31/10/24 תדון הממשלה בהחלטה לסגור את המועצה המדעית שאמונה על הכשרת הרופאים בישראל ולהעביר את סמכויות ההכשרה והתכנון של כוח האדם הרפואי מהמועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל לידי משרד הבריאות.
נושאים חשובים שהינם בליבת הכשרת הרופאים כמו התמחות בקהילה, הכרה אוטומטית בתואר מומחה לעולים מחו"ל, ביטול תקופת הסטאז' לסטודנטים מצטיינים, ביטול תקופת מדעי היסוד, הכרה במוסדות להתמחות, שיבוץ מועמדים להתמחות במחלקות, ואחרים יעברו לניהול גופים פוליטיים עם סדר יום משלהם.
כולנו ניצבים איתנים לצדה של הר''י והמועצה המדעית ונעשה כל שנוכל כדי לשמור על רמת הרפואה הישראלית גבוהה ובלתי תלויה בגחמות והסכמים קואליציוניים כאלה ואחרים.
אנו מעדכנים את חברי האיגוד באופן קבוע לגבי כל הפעילות הפרופסיונלית המתקיימת בתחומנו, מקפידים להודות לעמיתים עם סיום תפקידיהם ולברך את החדשים לרגל קידומם בתפקידי מפתח במקצוענו.
להבדיל, אנו שותפים בצער המשפחות ומעדכנים את העמיתים בהילקח מאיתנו עמית יקר.
בהזדמנות זאת אני חוזר ומודה לפרופ' יונה תדיר על עבודתו הייחודית והמרשימה בתיעוד והפצת פעילות האיגוד במידעון ולד''ר משה רויבורט באתר הפייסבוק של האיגוד.
שפע ההתנסויות ומגוון העבודה כפי שפרטתי, הופך את חווית עבודתנו לייחודית והזמנים למאתגרים מאין כמותם.
ברצוני להודות לכלל הסגל הרפואי בבתי החולים ובקהילה על מגוון מקצועותיהם ובמיוחד להוקיר את צוותי הרפואה למיילדות וגינקולוגיה, העובדים סביב לשעון ועושים עבודת קודש בטיפול והצלת החולות והיולדות.
להודות לחברי ועד האיגוד וחברות הבת השותפים בפורומים השונים וביחד מתווים את דרכנו המקצועית בחוכמה וברגישות, למרות העבודה בתנאי חוסר ודאות.
אני מודה למזכירות האיגוד, גב' מור שיינר וגב' זיוית שחר על עבודתן הקשה במשך כל השנה.
אנו מחזקים את המתמחים, שבעקבות המציאות השתנתה שיגרת התמחותם, ומבטיחים כי נעשה המרב כדי למזער הנזקים הללו ולהשאיר את כולם עמנו בשדה הרפואה הישראלית, המשווע לכוח אדם איכותי במיוחד כעת.
בשם חברי ועד האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ובשמי אנו מייחלים לשובם של החטופים, לסיומה של המלחמה הארוכה וכבדת הדמים, מאחלים לכם ולבני משפחותיכם שנה טובה ומועדים לשמחה, בריאות איתנה, עשייה מבורכת וחזרה לשגרה שכולנו מתגעגעים אליה.
תודתי והוקרתי שלוחה לכולם,
זאת הייתה השנה שהייתה.......
......... והלוואי שתהייה לנו כבר שנה אחרת!!
שלכם בידידות,
פרופ' רוני מימון,
יו"ר האיגוד למיילדות וגינקולוגיה
וחברי וועד האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה