מחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research מציג מידע חיוני לשורדות סרטן: שלושה טיפולים שונים לתסמונת גניטלית של המנופאוזה (GSM) נמצאו יעילים ובטוחים ללא הישנות של המחלה. המחקר, שעקב אחרי 185 שורדות סרטן שד וסרטן גינקולוגי למשך שישה חודשים, מצא שכל הטיפולים הביאו לשיפור בתפקוד המיני ובאיכות החיים.
עוד בעניין דומה
החוקרים ביקשו למצוא האם שלושה טיפולים שונים - אסטריול נרתיקי, DHEA ( דֶהִידְרוֹ-אֶפִּיאַנְדרוֹסְטֶרוֹן) נרתיקי ואוספמיפן - בטוחים ויעילים לטיפול בתסמונת הגניטלית של המנופאוזה אצל נשים ששרדו סרטן שד וסרטן גינקולוגי.
המחקר השווה את התוצאים בין 185 שורדות סרטן שחולקו לשלוש קבוצות טיפול: אסטריול נרתיקי (65 מטופלות), DHEA נרתיקי (60 מטופלות), ואוספמיפן (60 מטופלות). הגיל הממוצע של המטופלות בשלוש הקבוצות היה 63.21 שנים, סטיית תקן 10.24; 60.55 שנים, סטיית תקן 11.43; ו-59.10 שנים, סטיית תקן 12.91, בהתאמה.
המשתתפות היו עם היסטוריה של סרטן שד (26.5%), סרטן שחלות (21.1%), סרטן רירית הרחם (35.1%), סרטן צוואר הרחם (10.8%), וסרטן הפות (6.5%).
התוצאים לאחר שישה חודשי מעקב מראים שלא נצפתה התעבות משמעותית של רירית הרחם (מ-4.23 מ"מ ל-3.67 מ"מ בקבוצת האסטריול, מ-3.98 מ"מ ל-3.33 מ"מ בקבוצת ה-DHEA, ומ-4.10 מ"מ ל-3.64 מ"מ בקבוצת האוספמיפן; ללא מובהקות סטטיסטית) או הישנות של הסרטן באף אחת מהקבוצות.
שיעור הנשים הפעילות מינית עלה משמעותית בכל הקבוצות וכך גם תדירות קיום יחסי המין. הציונים בשאלונים שהעריכו את התפקוד המיני (FSFI, FSDS, ו-SF-36) השתפרו משמעותית, והנשים דיווחו על פחות כאב בפות ופחות כאב בזמן יחסי מין (דיספראוניה).
מטופלות שנטלו אוספמיפן דיווחו על שביעות רצון גבוהה יותר ופחות דיספראוניה בהשוואה למטופלות שקיבלו טיפולים הורמונליים מקומיים (P=0.046).
הצלחה כללית של הטיפול על פי התרשמות כללית של המטופלות הייתה 50.0% ("הרבה יותר טוב" או "טוב יותר"), ללא הבדל משמעותי בין שלוש הקבוצות. בסך הכל, 171 מטופלות (92.4%) דיווחו על שיפור כלשהו בתסמינים לאחר שישה חודשי מעקב, ורק מטופלת אחת (0.5%) שקיבלה אסטריול נרתיקי דיווחה על החמרה בתסמינים.
ממצאי המחקר מדגישים שכל שלושת הטיפולים - אסטריול נרתיקי, DHEA נרתיקי ואוספמיפן - יעילים בשיפור תסמיני התסמונת הגניטלית של המנופאוזה בקרב שורדות סרטן ולא נמצאו קשורים להישנות סרטן במעקב של שישה חודשים. אוספמיפן היה יעיל יותר מהורמונים מקומיים בטיפול בדיספראוניה.
מקור: